Menu / Zoeken
Eerste hulp bij het maken van keuzes

Eerste hulp bij het maken van keuzes

Door: Laura Olijslagers

Een blog schrijven over keuzes maken, dan denk je vast dat ik dat heel makkelijk kan. Fout! Ik ben daar allesbehalve goed in. Ik struggle daar zelf best vaak mee. Wél pas ik een aantal tips toe om hier makkelijker mee om te gaan, en deze wil ik graag met je delen!

Keuzes maken

Ik vind ontzettend veel dingen leuk; op het gebied van sport, hobby’s en creatieve bezigheden. Een week zou 10 dagen moeten duren, wil ik alles wat ik leuk vind kunnen uitoefenen. Ik zal dus keuzes moeten maken. 

Whatever you are not changing, you are choosing

Stel, je doet vier verschillende dingen (bijvoorbeeld zwemmen, tekenen, fitness en fotograferen) en je wil daar allemaal beter in worden maar hebt daarnaast ook nog school en/of werk. Is dat realistisch? Je kunt je niet 100% focussen op al deze activiteiten. Vervolgens raak je misschien gefrustreerd omdat je niet snel genoeg beter wordt… waardoor je er uiteindelijk minder plezier aan beleeft. Maar wat nou als je de twee dingen uitkiest die je het allerleukste vindt, dan kun je je beter focussen, zal je er beter in worden en beleef je er uiteindelijk veel meer plezier aan. Heel veel dingen leuk vinden klinkt heel aantrekkelijk, maar het kan je ook ongelukkiger maken. Meer keuzes leveren nou eenmaal meer keuzestress op.

Zo heb ik de keuze gemaakt om – als ik terug ben in Nederland – van het beoefenen van drie sporten naar één sport te gaan. Erg jammer, want ik vind ze allerdrie leuk. Ik kon alleen per sport niet genoeg oefenen waardoor ik niet veel beter werd, en uiteindelijk gefrustreerd raakte. 

Als je soms ook struggled met het maken van een keuze, heb ik een aantal tips voor je:

Tip 1: Denk na over wat je écht graag wilt, waar je gelukkig van wordt, waar je voldoening uit haalt

Een simpele vraag om jezelf te stellen, met hopelijk ook een simpel antwoord. 

Tip 2: Ben niet bang om terug te komen op een beslissing

Als je er gaandeweg achter komt dat de keuze die je gemaakt hebt, toch niet de juiste keuze voor je was, is dat ook een manier om erachter te komen wat dan wél de juiste keuze is. Zie dit niet als een fout, maar als een leerproces. 

Tip 3: Stel concrete doelen voor jezelf met betrekking tot de keuzes die je maakt 

Nu je misschien meer tijd overhoudt, heb je meer tijd om je op datgene te richten wat je nog wel doet. Heb je bijvoorbeeld voor fotograferen gekozen en wil je daar graag geld mee verdienen? Stel dan als doel dat je vanaf nu iedere maand een betaalde shoot gaat doen. 

Ik hoop dat je – als je ook moeite hebt met het maken van keuzes – iets aan deze tips hebt!

Vind jij het ook moeilijk om keuzes te maken?

0 reacties

Join the club!

Treasure label gebruikt jouw e-mailadres om je updates, kortingen en nieuwtjes aan te bieden.