Menu / Zoeken
Ont-moeten: kun jij het al?

Ont-moeten: kun jij het al?

Door Ellen Bolle

Tattoos… heb jij ze? Of ééntje…? Ik dus niet. Vroeger vond ik het ook niks, maar toen had je nog niet van die prachtige, dunne lijnen. Of minimalistische figuren. Nog geen zwart, wat ook écht zwart bleef. En vooral wél veel standaard werk, wat iedereen had. Dus, ik had er eerlijk gezegd helemaal niets mee! Tot nu.. Regelmatig zit ik Pinterest af te struinen naar dé perfecte tatoeage. Alleen, dan kom ik dus op het punt: dan heeft iemand anders deze ook al en komt dit dus niet uit mezelf en zegt het niets over mij.

Elke dag een feestje?

Wat goed is om te weten voor jou, als lezer, is dat het bij mij ook niet altijd feest is. Al doet de titel van m’n account (@el_kedageenfeestje) anders vermoeden. Think again! Soms hebben we toch juist mindere momenten nodig om de mooie te zien!

Gelukkig heb ik het vermogen om situaties positief aan te vliegen, zo ook de afgelopen 10 (!) maanden waarbij ik ineens thuis kwam te zitten met een blokkade in mijn onderrug en m’n lijf compleet in de weerstand zat. Ik deed een skinny jeans over m’n kont én patsjjjj! (Ja, ja, er zat stretch in! Blijkbaar meer in m’n kont dan in m’n broek).

Het begin van een heel lang traject, waarbij ik nu eindelijk kan zeggen dat ik in de herstelfase zit! Je zou kunnen zeggen dat het ontzettend klote is van de lange tijd.. Ik ervaar het anders: ik ben zo onwijs blij met het proces! Nu dan, hè. Want, toen ik er middenin zat heb ik mindere momenten gehad, hoor! Dat hele deel bespaar ik je..

Leren relax en ont-moeten

Bye bye feestjes

Het proces heeft me namelijk zoveel inzichten gegeven in m’n persoonlijke ontwikkeling. Van iemand die gewend is alles zelf te willen doen (iets met controledrang?), naar iemand die hulp móest vragen. Van iemand die altijd wel bezig is met iets, naar iemand die vooral nog goed was in slapen & candycrushen op 2 GSM’s (ik heb me voorgenomen om hier gewoon heel eerlijk te zijn, dus ja! Dat lees je goed! Waarom 2? Als de levens op de ene op waren, kon ik door naar de volgende.. Gênant, I know!). Van iemand die op alles ‘Ja!’ zegt, naar iemand die vooral ‘Nee’ moest zeggen (daar gingen alle leuke feestjes, maar ook alledaagse, vanzelfsprekende dingen).

Shit happens! Ik heb geleerd grenzen aan te geven, nog meer te waarderen wat er wél is/wie er wél is, ‘Nee’ te zeggen, geduld te hebben, plannen (leve de agenda, weekplanner, kalender, noteblocks, memoblaadjes én to-do lijstjes én m’n mannen die onthouden waar ik die ook weer allemaal gelegd heb 😉 ).

Van “ik moet” naar “ik mag”

Maar, wat ik vooral mee wil nemen als levensles: “ont-moeten”. Herken je dat: dat je bij al je activiteiten roept “Ik moet gaan werken!”, “Ik moet naar een verjaardag!”, “Ik moet gaan sporten!”

Nu pas denk ik: “Ik mág!” En dat levert zo’n waardevolle mindset op! Dat betekent voor mij concreet afwegen wat belangrijk is en daarin keuzes maken. “Ik mag weer gaan werken!”, “Ik mag naar dat feestje!” “Ik kan zelfs weer om een boodschap!” Kortom: prioriteiten stellen, zowel eerlijk zijn naar jezelf als naar de ander! Want hoe is het voor de ander om te voelen dat jij het eigenlijk toch te druk, druk, druk hebt voor échte interesse?

Ont-moeten: kun jij het al?

Geen tijd = geen prioriteit

Voor die toestand met m’n rug vergat ik al wel eens dingen en stak het er dan op geen tijd te hebben. Nu weet ik als ik heel eerlijk ben dat dat dus ook niet altijd prioriteit had. Er zit namelijk een groot verschil tussen tijd en prioriteit. Die gaat diep, hè?! Laat hem maar eens even landen. Soms betekent dat dus ook dat mijn eigen rust belangrijker is dan die lunch in de stad. Ik ben namelijk een stuk leuker als ik échte tijd en aandacht aan je kan schenken! En wie niet..

Oké.. dat is dus wat ik heel graag met me mee wil nemen. Het liefst nooit meer wil meemaken, maar toch ook niet meer wil vergeten!

Toepasselijke tattoo

Vandaar, dus toch ineens de wens voor een tattoo. Als reminder. Zelf denk ik eraan om een kort stukje tekst, een pakkende quote, te laten zetten. Wat zou nu eens een passende quote zijn?! “Let it go” op m’n borst ofzo hoeft niet echt.. die 2 van mij hebben de neiging om dat iets te letterlijk te nemen.

Heb jij een tof voorbeeld of een mooi idee? Laat het me weten in de comments!

Lees hier meer over Ellen!

2 reacties

  1. Carolien
    5 maanden ago

    Met kleine stapjes kom je er ook!

  2. Safaa
    5 maanden ago

    Wat herkenbaar om te lezen, want dat wat jij beschrijft is mijn leven. Prioriteiten stellen, grenzen stellen, keuzes maken in activiteiten om de beperkte energie te verdelen over de mensen en de dingen die ik graag doe. Rust houden. En het leuke is dat ik ook een tattoo zoek die hierover gaat en ik wil eigenlijk een quote in het Arabisch geschreven zo sierlijk en mijn roots.

Join the club!

Treasure label gebruikt jouw e-mailadres om je updates, kortingen en nieuwtjes aan te bieden.