Menu / Zoeken
Tips om jezelf snel thuis te voelen in het buitenland

Tips om jezelf snel thuis te voelen in het buitenland

Door: Laura Olijslagers

Zo, daar ben ik weer. Deze keer niet vanuit mijn slaapkamer op de eerste verdieping, maar vanuit de lounge van mijn appartementencomplex op de negenentwintigste verdieping met uitzicht over Seoul, een stad met bijna 10 miljoen inwoners. Ik woon hier nu ongeveer een maand en ik ga sinds drie weken ook hier naar school. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het – zeker als je vanuit een klein dorp komt – best even wennen is om ineens in zo’n grote stad te wonen en om moet gaan met een nieuwe cultuur en taal. In deze blogpost geef ik tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je je zo snel mogelijk thuis voelt als je voor een lange tijd naar het buitenland gaat. Ook geef ik je nog even wat positieve vibes mee zoals je van me gewend bent.

Will it be easy? Nope. Will it be worth it? Absolutely.

Tip 1: Richt je kamer gezellig in

Neem zoveel mogelijk dingen mee om je appartementje of kamer mee op te leuken (of koop ze ter plekke). De meeste kamers zijn vrij basic ingericht, je hebt (hopelijk) alles wat je nodig hebt, maar daar is ook wel alles mee gezegd. Als je ergens een lange tijd spendeert, is het toch wel fijn om het een beetje leuk aan te kleden. Dit betekent niet dat je je koffer vol moet stoppen met fotolijsten, geurkaarsen en kussens (dat is sowieso erg lastig, ik mocht namelijk maar 30kg ruimbagage meenemen en geloof me, dat is érg weinig voor 5 maanden. Zeker als je 3 seizoenen meemaakt). Denk aan kleine dingen zoals een leuke slinger, een touwtje met kleine knijpertjes waar je foto’s aan kunt hangen, een plantje, een leuke knuffel of fleece deken. Dit zijn allemaal items die niet erg zwaar zijn of die bijna overal wel verkrijgbaar zijn.

Tip 2: Neem fijne herinneringen mee

Neem zoveel mogelijk dingen mee die je een fijne herinnering geven aan je vrienden en familie. Ik heb bijvoorbeeld op mijn afscheidsfeestje gevraagd of iedereen een kaartje wilde schrijven met daarop een boodschap voor mij. Deze heb ik gebundeld in een klein album met foto’s erbij. Zo kan ik, als ik daar behoefte aan heb, daar eens doorheen bladeren. Ook heb ik van mijn zus en mijn zwager een fleece deken gekregen die nu op mijn bed ligt, iedere keer als ik in m’n kamer ben denk ik weer een beetje aan hen. Ik heb gemerkt dat als je persoonlijke dingen meeneemt, zoals foto’s, je een plekje heel snel als ‘thuis’ kunt laten voelen.

Tip 3: Go party!

Er worden zeer waarschijnlijk veel welkomstfeesten georganiseerd voor nieuwe studenten, of dat nu vanuit je universiteit, gebouw waar je woont of lokale club is: ga erheen!

Er zijn superveel mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zelf heb ik geen moeite gehad om contact te maken met anderen. We gingen met ongeveer zeven studenten van dezelfde universiteit in Nederland, en hadden elkaar van tevoren al ontmoet. Maar persoonlijk vind ik het altijd interessant om mensen van andere nationaliteiten te ontmoeten, die hebben vaak net een andere kijk op dingen en je kunt je Engels lekker verbeteren.

Al het onbekende is nieuw

De positieve boodschap die ik mee wil geven is dat hoe groot of eng een bepaalde situatie of beslissing van tevoren ook lijkt, als je eenmaal de stap gezet hebt zal je merken dat je beloond wordt voor je moedigheid. Het was spannend om naar Seoul te gaan, maar eenmaal hier viel alles op z’n plek. Het leven hier is nu ook heel normaal. Al het onbekende is nieuw, maar laat dat alsjeblieft geen drempel zijn. Voor jou is dit misschien geen grote reis, maar het kiezen van een bepaalde studie of iets anders belangrijks: ‘’We’re all doing big things, just taking different sized steps.’’

Welke grote, spannende stap zou jij graag willen zetten?

0 reacties

Join the club!

Treasure label gebruikt jouw e-mailadres om je updates, kortingen en nieuwtjes aan te bieden.