Menu / Zoeken
5 tips om gemotiveerd te blijven in de winter

5 tips om gemotiveerd te blijven in de winter

“Go step on a lego”. Spookt deze uitspraak de laatste tijd ook regelmatig door je hoofd? 😉 Helemaal niet gek als je in de winter wat chagrijniger bent of je jezelf een beetje down voelt. De dagen worden immers steeds korter, kouder en donkerder. Voordat je het weet is ‘ie er dus weer: de winterdip. Jaarlijks schijnen honderduizenden mensen hier last van te hebben. ’s Ochtends heb je minimaal een half uur nodig om je ogen überhaupt open te krijgen, je voelt je overdag niet fit en ’s avonds duik je het liefst om 20.00u je nest al in. Je bent niet vooruit te branden, terwijl er eigenlijk best een hoop werk op je ligt te wachten. Herkenbaar? Laten we deze week dan meteen goed beginnen met een motivatieboost. We geven je een aantal tips waardoor je vast en zeker gemotiveerd blijft in de winter!

Cozy werkplek

Zorg allereerst voor een fijne én opgeruimde werkplek. Ruim bijvoorbeeld aan het einde van elke werkdag je bureau even op, zodat je de volgende dag altijd aan een opgeruimd bureau kan beginnen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij je goed voelt bij jouw werkplek. Een fijne werkplek kan namelijk echt voor meer inspiratie zorgen! Werk je thuis? Maak je werkplek dan gezellig met toffe plantjes, een gekleurd kleed op de grond, fijne (velvet) stoel en eventueel inspirerende quotes en/of jouw doelen aan de muur. In de winter vind ik het bijvoorbeeld ook super fijn om te werken met kaarsjes aan. Er staat dan ook standaard minstens één geurkaars naast mijn iMac. Geeft meteen een gezellige, rustgevende sfeer. Tot slot is voldoende licht heel belangrijk! In de winter zijn de dagen al zo donker, als je dan ook nog eens in het donker zit te werken kun je je al snel wat somberder voelen en last krijgen van je ogen.

Mijn werkplek heeft alles waar ik vrolijk van word: veel licht, altijd warme thee én jungle behang!

Go Fucking Work

De tekst hierboven klinkt misschien wat agressief, maar dit is dus de naam van een geniale app. In een eerder artikel over afkicken van social media kwam deze app ook al even ter sprake. Go Fucking Work is een app die je gratis kunt downloaden. Vervolgens geef je hier websites op die jou afleiden, zoals Facebook, Instagram, Youtube etc. Telkens als je (onbewust) weer naar één van deze niet productieve websites wil surfen verandert de pagina in een motiverende quote. Als ik nu bijvoorbeeld naar Facebook ga, krijg ik automatisch de tekst:

DE TIJD TIKT. GA FUCKING WERKEN.

mega groot op mijn scherm. Hoe geniaal is dat? Dan pas merk je hoe vaak je eigenlijk op social media kijkt. En het herinnert je er meteen aan waar je prioriteiten horen te liggen! Moet je echt even op Facebook zijn om bijvoorbeeld iets op je bedrijfspagina te posten? Dan kun je de app gewoon op pauze zetten voor een bepaalde tijd.

Beweging

Super cliché, maar wel waar: juist in de winter is beweging heel belangrijk! Waarschijnlijk ben je na een dag hard werken vermoeid en heb je nergens anders zin in dan met een dekentje op de bank je favoriete Netflix serie kijken. Heel logisch. Toch is het belangrijk om dan juist nog iets aan beweging te doen. Ook al is het maar 15 minuten per dag. Op YouTube vind je talloze workouts die je gewoon thuis kunt doen, denk bijvoorbeeld aan buikspieroefeningen. Hoef je niet eens de deur voor uit en het zal je verbazen hoeveel energie je hier al van krijgt!

Stop met vergelijken

Op social media kun je tegenwoordig bij iedereen een kijkje in hun leven nemen. Ook jij volgt vast allerlei influencers en andere girlbosses met een eigen bedrijf op Instagram. Aan de ene kant is dit heel inspirerend, maar aan de andere kant kun je er ook erg onzeker door worden. Zeker in de winter, als je humeur toch al niet al te best is, kan het best confronterend zijn om alleen maar success stories in je tijdlijn voorbij te zien komen. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je het allemaal niet goed genoeg doet en nog harder moet werken. Maar dat is onzin natuurlijk! Social media zijn niet het echte leven en daarnaast bereik je helemaal niets met jezelf vergelijken. Het heeft geen enkele zin. Vind je het moeilijk om te stoppen met deze vervelende gewoonte? Kijk de volgende keer dat je door je Instagram feed scrollt dan eens goed in je tijdlijn. Van welke posts krijg jij positieve energie en bij welke mensen komen er meer negatieve gevoelens naar boven? Tip: ontvolg deze laatste groep gewoon eens. Dan zie je al die posts automatisch ook niet meer voorbijkomen. Plus: je kunt toch niet alles bijhouden. Deze energie kun je beter steken in jezelf en het focussen op het behalen van jouw eigen doelen.

Beloon jezelf

Natuurlijk ook heel belangrijk: treat yourself! Maak een to-do list en spreek met jezelf een beloning af als je iets hebt af kunnen strepen. Dit kan iets kleins zijn, zoals pauze met een lekkere warme kop thee en een stukje chocolade of een vlog kijken van je favoriete YouTuber. Of gun jezelf een relaxed avondje me-time in bad als je hele to-do list is afgewerkt. Heb je al een tijdje een fantastische (maar veel te dure) tas op het oog? Spreek dan met jezelf af dat je ‘m mag kopen zodra jouw belangrijkste doelstelling is behaald. Zorg er in ieder geval voor dat je ergens naar uit kunt kijken. Wedden dat je dan gemotiveerd blijft?

Wat doe jij om gemotiveerd te blijven in de winter? Deel jouw motivatietips hieronder in een reactie!

Join the club!

Treasure label gebruikt jouw e-mailadres om je updates, kortingen en nieuwtjes aan te bieden.